Haber

13. Beytülmakdis Fikir Önderleri Forumu İstanbul’da başladı

Filistin sorununun tartışılması amacıyla düzenlenen 13. Beytülmakdis Fikir Sandalyeleri Forumu başladı.

İstanbul’da bir otelde düzenlenen ve 23 Aralık’a kadar sürecek foruma Türkiye’den ve 50’den fazla ülkeden çok sayıda aydın, siyasetçi, aktivist ve kanaat önderi katılıyor.

Açılışta Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından Filistin ve özellikle İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’teki ihlallerinden çeşitli görüntüler gösterildi.

Kudüs ve Filistin Dayanışma Federasyonu Başkan Yardımcısı Said Talal es-Dahsan burada yaptığı konuşmada, Filistin’in özgürlüğü için ümmetin birliğine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Aynı zamanda 13. Beytülmakdis Fikir Önderleri Forumu Hazırlık Komitesi Başkanı Dahsan, 2011 yılından bu yana Filistin ve Kudüs meselesi için onlarca ülkeden katılımcılara davetiye gönderdiklerini belirtti.

Mescid-i Aksa’daki gelişmelere ilişkin bir dizi oturum ve çalıştayın yer alacağı forumun 3 gün süreceğini belirten Dahşan, Kudüs’ü yalnız bırakmayan böylesine aktif bir etkinliğe 50’den fazla ülkenin katıldığını bildirdi.

Filistin’e verdiği destek için Türkiye’ye teşekkür

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Karadağı, başta çocuklar ve gençler olmak üzere her Müslümanın Filistin davasını yüreğine yerleştirmek için çaba sarf etmesi gerektiğini söyledi.

“Kudüs tutsak olduğu sürece gülmeyi unutan” Selahaddin Eyyubi’nin gençlere daha çok anlatılmasını isteyen Karadağ, medyayı Kudüs ve Filistin’in özgürlüğü için daha iyi kullanılmaya davet etti. Karadaği, İsrail’in medyayı çok iyi kullanarak “Filistin toprakları kendilerine ait” iddiasını dünyaya kabul ettirmeye çalıştığına işaret etti.

Ali Karadağı, Türkiye’ye ve Türk hükümetine Filistin davasına verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

“Filistin’i savunma görevi tüm Müslümanlara aittir”

Uluslararası Kudüs ve Filistin Dayanışma Federasyonu Başkanı Hemmam Said, Muhammed’in Miraç’a gitmeden önce Kudüs’teki bütün peygamberlerin imamı olduğunu hatırlatarak, bunun tarihi şehrin önemini gösterdiğini vurguladı.

Filistin’in İslam coğrafyasının merkezi olduğunu belirten Said, “Bu nedenle her Müslüman Filistin davası ve Kudüs için çalışmakla yükümlüdür.”

Her milletin kendi ülkesinin sınırlarını korumakla yükümlü olduğunu ancak tüm Müslümanların da Filistin’i savunmakla yükümlü olduğunu söyleyen Said, Filistin davasına destek için birçok farklı ülkenin bu foruma katılmasının bunun kanıtı olduğunu vurguladı.

Cezayir merkezli Al-Bereke Derneği lideri Ahmed Ibrahimi yaptığı konuşmada, işgale karşı şiddetli bir dönemden geçen Müslümanların daha fazla destek kazanması gerektiğinin altını çizdi.

“Filistin davası Arap-İsrail çatışmasından Filistin-İsrail çatışmasına dönüştü”

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkan Yardımcısı İsam El Beşir, Filistin davasının önce “Arap-İsrail çatışması” olarak gündemde tutulduğunu, ardından çemberin daha da daraltılarak “Filistin-İsrail çatışması”na dönüştürüldüğünü söyledi. anlaşmazlık”.

İsrail’in yenilmez bir güç olarak sunulmaya çalışıldığını ancak aynı şekilde Haçlılar için kullanılmasına rağmen Selahaddin Eyyubi’nin gelişiyle Haçlıların yenildiğine tanık olunduğunu hatırlatan Bashir, Filistin’i savunmanın Filistin’i savunduğunu söyledi. davası her Müslümanın asli görevidir ve Müslümanların bunun için birlik olmaları gerekir.

“Kadınlar Filistin davasının gerçek destekçileridir”

Kudüs ve Filistin Dayanışma Federasyonu Uluslararası Kadınlar Birliği Lideri Umeyma et-Tijani, Filistin davasına kadınların desteğinin önemine vurgu yaptı.

Filistinli kadınları “davanın gerçek destekçileri” olarak niteleyen Tijani, “Onlar tüm zorluklarla büyüttükleri evlatlarını Filistin için feda ediyorlar” dedi. dedi.

El-Aksa Vakfı ve Miras Akademisi Lideri Pir Nacih Bukeyrat da Fransız ve Belçikalıların çocuklarının Kudüs’te okutulması için mücadele ettiğini belirterek, güçlü medeniyetlerin zayıflara boyun eğmek zorunda olduğuna işaret etti.

İsrail’in 1967’den beri tehdit ve saldırılarla yıldırmaya çalıştığını belirten Bükeyrat, “Askeri olarak düşmana (İsrail) karşı üstün olmasak da geçmiş yıllardan bu yana güçlendik. Hamdolsun o sabah Mescid-i Aksa’dayız. 1970’lerde 10-15 kişi namaz kılarken şu anda 15 bin olarak kılıyoruz.” dedi.

Bukeyrat, Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın Filistinliler ve Müslümanlarla her zaman diri ve diri olacağını vurguladı.

AK Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı Adem Yıldırım da tüm şehirlerin hürriyet ve istiklallerini konuşmak üzere Hz. İstanbul’da Muhammed tarafından müjdelenen bir yere geldiklerini söyledi.

Kudüs’ün sadece Filistinlilerin değil, tüm Müslümanların olduğunu ifade eden Yıldırım, “Peygamberimizin müjdesi olan Sultan Mehmet Fatih tarafından İstanbul fethedildi ve fethedilmesine rağmen karanlık bir çağ kapandı ve aydınlık bir çağ açıldı. .” söz konusu.

Ayasofya’nın fetih olarak Müslümanlara ibadethane olarak sunulduğunu belirten Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak Ayasofya bir süre sonra Müslümanların ibadethanesi olmaktan çıkarılarak kapatıldı. Ancak şimdi Ayasofya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde İslam’ın sembolü olarak yeniden ibadethane olarak hizmete açıldı. İstanbul’un fethi. Bütün dünya insanlık çağına muhtaç. Ayasofya nasıl Kudüs’te aynı şekilde, aynı ruhla yeniden açıldı” dedi. yine hür olacak, yine bağımsız olacak ve yine tamamı Müslüman olacak.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu