Depremde yıkılan MCG Tower duruşması: 400 ton proje dışı ağırlık olduğu iddia edildi
HATAY – İskenderun’da 6 Şubat depremlerinde 14 kişinin hayatını kaybettiği, sahildeki gökdelen adıyla bilinen 17 katlı MCG Tower davasının üçüncü duruşması İskenderun 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görüldü.
Bir önceki duruşmada, mahkemeye katılmayan sanıklar hakkında zorla getirilme kararı çıkmıştı; bu duruşmada katılan sanık sayısı daha fazlaydı. Saat 9.00’da başlaması gereken duruşma 10.30 gibi başladı.
‘BİNADA 400 TON PROJE DIŞI AĞIRLIK VARDI’
Tutuksuz sanık, Geoteknik raporu hazırlayan inşaat mühendisi Yıldıray Şengül, binanın birçok açıdan sorunlu yapıldığını, toplamda 1.100 metrekare, 400 ton ağırlığında bir alanın proje dışında eklendiğini söyledi.
Binaya iskan verilmediğini, binada vefat eden arsa sahibi Rafi Sümbültepe’nin İskenderun Belediyesi’ne bağış yaptığını söyleyen Şengül, “Binaya sorunlarından dolayı iskan verilmiyordu. Rafi bey İskenderun Belediyesi’ne Mercedes Vito araba bağışı yaptı. Sonra iskan verildi. İskan depremden bir ay önce ocak ayında çıktı” diye konuştu.
‘ŞEHRİN ORTASINA İSKANSIZ YAPI DİKİLDİ’
Binanın birçok noktasından genişletildiğini vurgulayan Yıldıray Şengül, Jet Grout (zemin içerisine yüksek basınçla çimento şerbeti enjekte edilerek uygulanır) uygulamasının stajyer inşaat teknikerine yaptırıldığına dikkat çekti: “Şehrin göbeğinde 17 katlı bir bina dikildi, yapı izni yok. Çalışanlar tecrübesizdi. Rafi Sümbültepe’nin çalıştığı inşaat danışmanı Tevfik Yıldız, binanın tüm aşamalarında vardı. Bu kişinin imza yetkisi de yoktu. Ruhsata aykırı proje yapıldı. ‘Ben yapının geoteknik raporu ve Jet Grout projesini hazırlamakla görevliydim, onu da doğru yaptım'” dedi.
Hakimin, binada proje dışı genişletme iddiası sorusuna yapı denetim firmasından Mehmet Yılmazlar, her şeyin projeye uygun yapıldığını söyledi. Samandağ’dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemiyle (SEGBİS) duruşmaya bağlanan yapı denetim şirketinden Hikmet Nural, nefes almakta zorlandığını, konuşmakta güçlük çektiğini söyledi.
‘ASILSIZ İDDİALARLA TÖHMET ALTINDA BIRAKILIYOR’
Duruşmada söz alan müşteki avukatı Kemal Aytaç, Rafi Sümbültepe’nin belediyeye araç bağışı iddiasının dedikodudan ibaret olduğunu, asılsız iddialar üzerinden depremde vefat eden bir insanın töhmet altında bırakıldığını vurguladı.
Rafi Sümbültepe’nin bina yapımında danışmanı denilen Tevfik Yıldız’ın tanık olarak dinlenmesine, Rafi Sümbültepe hakkında ise geçmişte hakkında bir usulsüzlük nedeniyle açılan soruşturma olup olmadığına bakılmasına karar verildi. Davada tek tutuklu sanık olan Müteahhit Muhammed Coşkun Gökhan ise başka bir dosyadan tutuklu. Sanık avukatlarının, sanıklar hakkında istediği yurt dışı çıkış yasağı ve adli kontrollerin kalkması talebi reddedildi.